Att hyra en bil

Om du är ute på en resa under sommaren så kan en hyrbil vara en fördel om du vill köra längs kusten för att besöka badorter och stränder.

Varför hyra bil utomlands?

När du flyger till en flygplats i ett annat land så är det väldigt smidigt att boka en väntande hyrbil. Detta gör att du kan komma iväg snabbt och ta dig vidare till ditt mål. Detta kan även vara det ända sättet om flyget anländer en dålig tidpunkt på dygnet såsom sent på natten. Dessa tidpunkter kan det vara svårt att hitta en buss eller ett tåg som går.

hyra en bil

Vad bör man tänka på när man ska hyra bil?

Nedan tar vi upp några av saker som kan vara bra att tänka på när man ska hyra bil. Det finns en mängd biluthyrningar runt om i Europa men biluthyrning fungerar ungefär likadant på de flesta ställen. I korthet så kan du boka bilen via telefon, internet eller på ett fysiskt kontor. Du letar upp ett biluthyrningskontor som ligger nära den plats där du ska hyra bilen där du kan hämta ut och betala bilen. De flesta flygplatser och städer har några olika biluthyrningsfirmor att välja mellan. Det kan dock löna sig att jämföra! Du kan jämföra olika biluthyrningsfirmor via t.ex biluthyrning24.se.

En förare måste visa upp giltigt förarbevis och pass. På vissa uthyrningsföretag så finns det en lägsta ålder (20- 21) och krav på att körkortet har varit giltigt en viss tid. Extra förare ska registreras med körkort och pass. Det är viktigt att tala om att flera ska köra bilen innan man hyr bilen. Ställ frågan om en extra förare ingår samt om det behövs en speciell försäkring för en extra förare.

Finns det åldersgränser för att hyra bil?

– Personer över 70 kan ha svårt att hyra hyra bil i länder som England mfl.
– I många länder kan det vara svårt att hyra bil om man är under 21 år gammal.
– Om man är under 25 kan det bli högre bilhyra och en betydligt högre kostnad för försäkring.

Envägshyror:

En annan fråga som är viktig är om man kan hämta bilen på en plats och lämna tillbaka den på en annan. Detta kan vara bra om man inte planerar att återvända till den plats där man först hyrde bilen. Detta kallas för envägshyror (one-way-fee, drop-fee) och går ofta att lösa inom ett och samma land.

Bilmodell:

Hur många platser ska bilen ha? Ska bilen vara bensinsnål eller ska den ha en stor motor. Antal dörrar? Priset är ofta väldigt starkt kopplat till vilken bilmodell som man vill hyra så att det är viktigt att biluthyrningsfirman du väljer har många hyrbilar att välja från.

Vid uthämtning av hyrbilen:

– Du ska även kontrollera bilens mätarställning och att bilen är fulltankad.
– Kolla om en full tank ingår eller om du behöver tanka bilen full innan du lämnar tillbaka den.
– Kolla även så att du får en informationsfolder med kontaktuppgifter till biluthyrningsfirman om något händer under uthyrningstiden.

Återlämning av hyrbilen:

– Var ska bilen lämnas tillbaka?
– När på dygnet har de öppet?
– Finns det en nyckelbox där man kan lämna tillbaka nyckeln om kontoret har stängt? En del biluthyrningsföretag har inte en nyckelbox och då är det viktigt att se till att det finns personal som arbetar den dagen då man ska lämna tillbaka bilen. I värsta fall så jobbar inte personalen och så ska man resa vidare utan att ha möjlighet att lämna igen bilen.
– Var noga med att få ett kvitto på att bilen lämnats tillbaka samt att den inte är skadad samt att den är fulltankad.

Tankning av hyrbilen:

På många platser runt om i Europa så ska man ha tankat bilen när man lämnar tillbaka den. I dessa fall ska man se till att tanka bilen full med rätt bränsle. Det är ditt eget ansvar att tanka med rätt bränsle. Detta kan vara bra att planera in då man ibland måste leta efter en bensinmack när man ska lämna tillbaka bilen. Detta kan vara svårt när man inte känner till området. Det är viktigt att planera in lite tid för detta ändamål så att man inte behöver stressa alltför mycket på grund av att bilen måste lämnas en viss tid.

Böter och lagöverträdelser:

Det är viktigt att hålla sig till lagar och regler i det land som man befinner sig. Oftast så kan man betala eventuella böter på direkten. Det är bäst att betala böter på plats i det landet man befinner sig annars så finns det risk att biluthyrningsfirman som t.ex http://www.europcar.se/ skickar påminnelser till hamlandet och det kan bli mycket dyrare. Om en kamera fotat dig vid en lagöverträdelse så blir du debiterad i efterhand av myndigheterna i landet.

Petra