Bra att veta om bilbarnstolar

Nyblivna föräldrar förstår förstås att de måste fundera på att skaffa en bilbarnstol åt sitt barn om de planerar att åka bil med honom eller henne. Men det finns ju massvis med olika bilbarnstolar att välja mellan, så hur vet man egentligen vilken bilbarnstol man ska skaffa? Nedan följer en hel del information om just detta, som vi hoppas ska bidra till att den rätta bilbarnstolen blir lättare att hitta.

Vad säger lagen om bilbarnstolar?

Enligt svensk lag måste bilbarnstolar användas om barnet är kortare än 135 cm långt. Bilbarnstolarna som används måste dessutom vara avsedda för barnets specifika ålder, längd samt vikt, vilket innebär att alla barn inte ska använda samma bilbarnstolar.

bilbarnstolar

Olika typer av bilbarnstolar

Det finns många olika benämningar på olika bilbarnstolar, bland annat:

Babyskydd (som alltså används av bebisar)
Bilbarnstolar
Bältesstolar
Bälteskuddar

Desistnämnda bilbarnstolarna används främst av lite större barn.

Om du är osäker på vilken typ av stol som passar bäst för ett barn i ditt barns ålder brukar en bra början därför vara att läsa lite om dessa olika stolstyperna, det brukar ge bra indikatorer på vad som skulle kunna passa bäst.

Är det alltid bäst att köpa en bilbarnstol?

Många nyblivna eller kommande föräldrar ger sig med automatik iväg för att köpa en bilbarnstol, men det finns faktiskt väldigt många alternativ för den som inte vill göra detta också, utan hellre hyr sin bilbarnstol. Det finns nämligen en rad olika företag som bedriver uthyrning av dessa stolar idag. Att hyra bilbarnstol blir i regel billigare än att köpa en på egen hand, åtminstone om man endast har ett barn och inte får fler efter detta. Så om priset är viktigt för dig, och du vet att ni förmodligen inte kommer att få fler barn på ett tag åtminstone, kan det vara en god ide att hyra en stol istället.

Den som planerar att skaffa fler barn kommer dock förmodligen att få användning för stolen flera gånger, och därmed kan det vara lika bra att köpa en stol istället.

Om du bestämmer dig för att hyra en stol

I de fall då man bestämmer sig för att en hyrstol kan vara ett alternativ, är det även bra att veta att det finns särskilda abonnemang som man kan teckna, som gör att man får byta ut bilbarnstolen man hyrt några gånger. Detta är bra, eftersom samma bilbarnstolar inte kan användas under hela barnets uppväxt, utan bebisar behöver en slags bilbarnstolar, medan större barn behöver lite större stolar och så vidare. Genom att teckna ett abonnemang för alla stolarna, får du en stol i den storlek som ditt barn behöver just nu åt gången, och när barnet sedan växt så pass mycket att denne behöver en större stol, lämnar du helt enkelt in den första stolen till uthyrningsföretaget och får en ny, större stol.

Om du bestämmer dig för att köpa en bilbarnstol

Givetvis väljer dock ändå många att köpa bilbarnstolar själva, så att man slipper tänka på att stolen ska lämnas tillbaka vid något tillfälle. I så fall finns det en mängd olika ställen man kan vända sig till för att hitta den rätta bilbarnstolen. Bland annat säljer barn- och babybutiker givetvis bilbarnstolar, men de kan även hittas i olika varuhus med barn- och babyinriktning, helt eller delvis. Idag hittar man även lätt bilbarnstolar på nätet, då det finns flera nätbutiker som säljer dem. Detta kan vara ett mer prisvärt alternativ än att leta efter en stol på stan, då många nätbutiker har låga omkostnader i förhållande till vanliga butiker och med anledning av detta även erbjuder kunderna lägre priser.

Bilbarnstol till barn mellan 0-12 år

Viktigt att tänka på när man väl köpt en bilbarnstol
Det är jätteviktigt att man följer bruks- och monteringsanvisningarna när man fäster bilbarnstolen i bilen, för att den ska sitta på plats helt säkert och länge. Om du inte fått med förståeliga anvisningar för montering, bör du därför kontakta tillverkaren eller försäljaren om detta.

Om du har en krockkudde i närheten av den plats i bilen där du tänkt placera bilbarnstolen måste krockkudden förstås kopplas ur. Låt för säkerhets skull alltid en auktoriserad verkstad göra detta, ibland hör man nämligen talas om fall där någon försökt koppla ur en krockkudde på egen hand, men inte lyckats, vilket kan få katastrofala följder!

Petra