Hur du monterar en bakåtvänd bilbarnstol i baksätet

Första gången vi skulle montera vår bilbarnstol (bakåtvänd naturligtvis) så var det inte alls lika enkelt som det är idag. Nu, när vi har monterat i och ur stolen ett antal gånger, är det förstås lite enklare än förut. Och förmodligen är den också säkrare monterad eftersom vi lärt oss vad vi ska tänka på som till exempel vanliga missar när man monterar bilbarnstolen.

Här är en liten guide för hur vi monterat Volvos vändbara bilbarnstol (också känd som Britax MULTI-TECH 2) men du kan lika gärna applicera tänket på dom flesta andra bilbarnstolar på marknaden. Huvudsaken är att du följer manualen till just din bilbarnstol och tänker på att inte göra dom vanligaste misstagen när du monterar bilbarnstolen. Är det den första gången du monterar in en bilbarnstol så säger jag bara – lycka till…

bilbarnstolar

Förberedelse

1. Förbered platsen där stolen ska stå genom att sätta dit ett sparkskydd. Det finns massor av modeller från allehanda tillverkare, både bilbarnstolstillverkare och tillbehörstillverkare, så du lär inte ha något problem att hitta någon som faller dig i smaken. Den vi valde har två praktiska förvaringsfickor att ha saker i. Läs noga igenom monteringsberkrivningen innan du börjar.

TIPS! Tänk på att inte ha tunga och otympliga saker i fickorna. Vid en krock så slungas alla lösa föremål runt i bilen och du vill ju inte att ditt barn ska skadas av något som ligger i fickorna, heller. Vi har ett par tygböcker och några lekkort (tidigare låg där också en napp som numera är mystiskt försvunnen…).

2. Vår Volvo V50 -09 är förberedd med fästen för underförankringsband. Fästena sitter under dom främre bilstolarna och tack vare dessa så slipper vi böka med att trä runt underförankringsbanden i bilstolen. På detta sätt minimerar vi risken för att montera bilbarnstolen fel plus att vi spar en hel del tid, svett och tårar.

TIPS! Skjut fram bilstolen framför så att du har gott om utrymme vid monteringen.

3. Läs noga igenom manualen innan du börjar. Sedan ECE R44/03 finns det ett krav att det ska finnas en monteringsanvisning på bilbarnstolen för att underlätta monteringen i form av en teckning eller ritning. När du har ett hum om hur du ska gå tillväga är det ganska enkelt att utföra monteringen tillsammans med etiketten på bilbarnstolen.

TIPS! Ha manualen till hands som referens under monteringen. Har du ingen manual så kan du ladda ner dom flesta här på Bilbarnstolguiden antingen direkt under MANUALER i menyn högst upp på sidan eller genom att gå till den aktuella bilbarnstolen, också det i menyn ovanför (jag försöker att ha så många bruksanvisningar som möjligt här på sajten under förutsättning att bilbarnstolstillverkarna är okej med det). Den röda färgen på bälten och spännen som du ser på etiketten är instruktionen för framåtvänd montering och den blå färgen på bälten och spännen är instruktionen för den aktuella baktåvända monteringen.

4. Det sista du gör innan bilbarnstolen ska in i bilen är att montera dit underförankringsbandet i de avsedda fästena när du ändå har gott om plats att komma åt.

TIPS! Det sling som blir över kan du lägga in under passagerarstolen och har du ett buntband så går det alldeles utmärkt att vira ihop slinget med ett sådant, för att hålla lite stil och finess på grejerna alltså:)

Montering

Nu kan du med gott samvete ställa in bilbarnstolen på baksätet. Glöm bara inte att fälla in stödbenet först så slipper du bråka med det när du ska få in stolen i bilen. Det fälls enkelt ut med ett handgrepp när bilbarnstolen är på plats.

5. Börja med bilbältet. Du trär det lätt igenom de avsedda fållorna och får ut det på andra sidan bilbarnstolen. Spänn fast bilbältet i bälteslåset och se efter att det inte är snurrat eller på annat sätt felmonterat.

bilbarnstolsmontering

TIPS! Stressa inte första gången du monterar bilbarnstolen. Se till att ha tid på dig och bra väder om du står utomhus. Det är lite rörigt med hur man ska trä bältet och så men med lite tålamod så får du snart ihop det!

6. Nu ska du stänga bältesspännena. Det finns två stycken av dessa, ett på varje sida. Du börjar förstås med att stänga det som är närmast bälteslåset och kom ihåg att spänna bältet innan du stänger låset!

TIPS! Se till att spännet inte ligger för nära bälteslåset. Det ska vara ca 5-10 cm avstånd mellan spänne och bälteslås. Sitter det för nära måste du göra om.

7. Nu stänger du det andra spännet och ser till att det med är stängt ordentligt! Det är viktigt att du nu enbart har den undre delen av bilbältet i spännet. Sitter diagonalbältet också fast i spännet så har du gjort fel och gör om, gör rätt!

TIPS! Det kan underlätta att vara två vid monteringen. En som läser och en som monterar eller så gör båda två allt tillsammans. Har ni inte testat tålamodet tidigare så är det garanterat dags nu;)

8. Stödbenet har en indikering som visar att det är korrekt utfällt. Alla tillverkare har egna sätt att indikera detta på men på vår Britax/Volvostol är det antingen rött (för fel) eller grönt (för korrekt).

TIPS! Stödbenet ska ha en vinkel på ca 100 grader till vågrätt. På sista sidan i manualen till vår Volvostol finns det en gradskiva som vi använder för detta.

9. Sätt i underförankringsbandet i bilbarnstolens lås och spänn upp dom lika mycket på båda sidorna. Stolen ska sitta fast och stödbenet ska stå i golvet!

TIPS! Stödbenet får inte under några som helst omständigheter stå på en låda, kartong, upphöjning eller något annat hemtillverkat som kanske verkar smart. Det förstör bara funktionen och säkerheten som stödbenet är till för att ge, så glöm alla sådana tankar och idéer på en gång!

10. Känn på stolen och rör den fram och tillbaka samt i sidled. Sitter den fast så sitter den fast. Sitter den inte fast så är det bara att göra om monteringen så du får en fast monterad stol.

TIPS! Du kan låta bilbarnstolen ligga mot sätet framför men det ska inte trycka mot det. Vill du hellre ha en glipa så ska du inte låta öppningen vara större än en centimeter (eller som ditt lillfinger ungefär).

Summa kardemumma

Nu har du en stol som är ordentligt monterad och du kan lugnt låta ditt barn åka med i bilen utan att ha en något som gnager i ditt samvete. Kanske har du tidigare känt en oro för att bilbarnstolen inte är korrekt monterad eller att något ska hända vid en eventuell krock, något som du lätt skulle kunna förhindrat genom att läsa på lite extra och utföra monteringen korrekt? Har du följt min guide och mina tips så är du hemma på säker mark. Kom bara ihåg att följa monteringsanvisningen till just din stol om det skulle vara skillnad mot vad jag beskriver här. Dom grundläggande sakerna är dock med!

Petra