Så hittar du din drömbil

En av de främsta anledningarna till ett bilköp bör vara för att man helt enkelt behöver en bil för att ta sig från punkt A till B.

Det utesluter förstås inte att bilköpet även kan bestå i att man helt enkelt vill ha en bil för nöjeskörning. Köper man en bil av den anledningen har man helt andra kriterier för vad man vill att bilen ska uppfylla, jämfört med när man köper en bil för den praktiska sakens och vardagskörningens skull.

Nu behöver ju, som sagt, inte det ena utesluta det andra, men en sportbil för stilfullt åkande kan vara svår att kombinera med behovet av en praktisk familjebil för vardagsbruk.

En sportbil erbjuder inte samma komfort som mer traditionella bilar, men har desto mer att ge i prestanda och väggrepp. På det sättet kan njutbarheten i att köra en sportbil vara långt bättre än i en Chrysler med hög komfort. Känslan av lycka i bilkörandet landar utifrån lite olika aspekter.

Men vem drömmer inte nån gång om att få känna trycket i en Lamborghini när den djuriskt mullrar iväg? För många kanske det bara är en dröm, men att sportbilarna finns på marknaden, innebär ju att de är tillgängliga för den som önskar köpa en.

En del av de bilmärken som tillverkar och säljer sportbilar är nästan uteslutande kända för just sportbilarna, men det finns sportbilar att hitta bland de flesta bilmärken.

Vill man ha en ”supersportbil” får man räkna med att ha den stora plånboken redo, de är dyra, extremt snabba och kanske inget för den vanlige bilföraren och vardagskörning. Vill man ha en lite snällare variant av sportbil, erbjuder t ex Nissan modeller inom sportbilsklassen. De har förvisso inte samma prestanda, men är betydligt trevligare för plånboken. Det blir betydligt billigare när man ska byta motorolja, bildelar eller däck.

Ska man glida runt i en sportbil oavsett vilken modell, bilmärke och prisklass den är i, känns cabriolet som ett måste. Numer finns det plåtcabriolet, dvs taket som går att fälla upp och ner är tillverkat i plåt. Det gör att cabrioleten även fungerar att köra vintertid. Tidigare tillverkades cabriolettaket i kraftigt tyg eller vinyl. Vilket det förvisso fortfarande görs, men alternativ finns således i form av tak tillverkade i aluminium eller plast.

Vill man inte ha riktigt så mycket luft kring öronen som en cabriolet erbjuder finns modeller som kallas semicabriolet. Dessa har bara ett öppningsbart tak, inga öppningsbara sidor. Vad gäller cabriolet och semicabriolet finns de att hitta i varianter som inte är sportbilar.

Petra