Varför vilken typ av däck du använder är så viktigt

Det finns tre typer av däck på marknaden. De är kallas antingen för däcktyper eller säsongsdäck. De tre typerna av däck är: Sommardäck, vinterdäck och allrounddäck. Däcken skiljs åt bland annat utifrån slitbanans mönster.

Allrounddäck:

Allrounddäck är, som namnet indikerar, ett däck lämpligt för alla årstider. Om du har allrounddäck monterade på dina fordon behöver du inte byta däck beroende på vilken årstid det är. Däckmönstren på alla allrounddäck är med avancerade jämfört med sommardäck, eftersom det är utformat för att kunna klara av långa vintrar. Vidare är mönstret också djupare än det som finns på sommardäcken, vilket hjälper till att förbättra körprestanda och bromsning.

Däckmönstret på alla säsongsdäck ger utan att tveka utmärkt allsidig dragkraft för alla typer av vägförhållanden och mindre däckbrus och slitage. Det är bäst att montera allrounddäck på ditt fordon om du använder det hela året.

Sommardäck:

Sommardäck används i länder där sommarsäsongen är längre än vintern. Några av de bästa egenskaperna hos sommardäck är att broms- och körprestandan är väldigt god på såväl torra som våta vägar. Sommardäck fungerar bäst på sommar, vår, höst och vinter.

Det blockformade slitbanemönstret på däcken ser till att kontaktytan är fast för att säkerställa ett ultimat grepp vilket ger optimal friktion på vägen. Håll alltid sommardäcken i gott skick eftersom snö eller regn kan påverka däckens prestationsförmåga, speciellt om de är slitna.

Vinterdäck:

Vinterdäck används på platser som är konstant täckta av snö och is. Vinterdäcken är i huvudsak utformade med fokus på körkontroll och bromsprestanda under tuffa väderförhållanden. Dessa däck har en slitbana med ett grövre och djupare mönster.

Detta ger vinterdäcken bra bromsförmåga och drivkraft på vägar som är täckta med is eller snö. Dessutom är det så att den gummiblandning som används för att tillverka vinterdäck bidrar till att skapa större friktion och flexibilitet vid låga temperaturer. Med hjälp av modern teknik har det har skett en stor förändring i utvecklingen av vinterdäck på sista tiden för att förbättra däckens prestanda.

Petra