Vill inte köpa däck i onödan!

Genom att rotera däcken på din bil allteftersom de slits kommer du inte behöva köpa däck lika ofta. Framdäcken slits mer eftersom att där har man styrningen, mesta av bromskraften och vikten från motorn (om du inte har en sportbil med motorn där bak). Framhjulsdrift och vridmoment är andra saker som påverkar slitaget av mönstret i däcken. Om du nu vill ha lite längre tid mellan gångerna du köper däck ska du rotera däcken vid ca 3500 mil, detta för att försäkra dig om att framdäcken inte slits ut snabbare än bakdäcken.

Innan du roterar däcken, kolla i instruktionsboken om det finns någon information om hur du ska rotera däcken på bilen. Kontrollera däcken efter eventuella klara fel som leder till att ska köpa däck direkt. Några saker att titta efter är utbuktningar på sidorna, slitvarnaren är framme, en ordenlig skada på däcket. Just nu finns det bra erbjudande för helårsdäck om du hittar en skada på dina gamla däck.

Se till att alla däcken på bilen är av samma storlek innan rotation av dem görs. Storleken på däcken står alltid på däcksidan. Kolla så du inte har däck som måste rotera åt ett visst håll för att fungera korrekt. Har du sådana däck ska du rotera däcken enligt det först nämnda sättet nedan,

Det finns olika rotationsmönster, har du en framhjulsdriven bil byter du plats på fram och bakdäck på samma sida. En bakhjulsdriven bil använder sig av ett korssystem. Framdäcken sätts bak på motsatt sida och bakdäcken sätts fram på samma sida.

Hur vida man ska rotera däcken råder det delade meningar om, men en sak som är säker är att däcken kommer stå sig längre innan det är dags att köpa däck igen, jämfört med om du inte roterar däcken alls.

Att rotera däcken är något du kan göra själv hemma, se bara till att du har möjligheten att palla upp bilen säkert. Har du inte det rekommenderas det att du gör däckbytet någonstans där det finns en billyft och du kan utföra arbete utan risk för olyckor.

Petra