Vinterdäck kan förbättra din Vinterkörning

På vintern är konditionen och prestandan av dina däck extremt viktig. Vinterdäck har särskilda mönster och sammansättningar som ger bästa möjliga väggrepp, hanteringsförmåga och säkerhet för dig och dina passagerare. Det är därför en förträfflig idé att byta till specialiserade däck för att förbättra din vinterkörning, minska bränsleförbrukningen och säkra din och andras säkerhet under vinterhalvåret.

Vinterdäck är skapta av särskilda sammansättningar som fungerar som bäst i temperaturer på under 7 grader. Största delen av Sverige upplever temperaturer på under 7 grader under december till februari, och vi kan ofta förvänta oss frost under nästan halva vinterperioden. Med vinterdäck blir din bromssträcka upp till 11 meter kortare på isiga vägar, och din bils hanteringsförmåga ökas avsevärt med minskad risk för halka eller vattenplaning.

Säker körning är viktigt under vintern och utöver att använda vinterdäck så finns det flera andra sätt som du kan förbättra dina förhållanden på under vinterhalvåret:

Skrapa bort snö och is från vindrutor och backspeglar, och få bort imma från vindrutorna innan du börjar köra.

Kolla vädret och trafikrapporter för din rutt på förhand för att undvika extrema förhållanden, vädervarningar och problem på vägen.

Reducera hastigheten när du kör på isiga eller snötäckta vägar, och kör i en så hög växel som möjligt.

Håll större avstånd till andra bilar för att kompensera för de ökade inbromsningssträckorna, och var extra försiktig när du kör om.

Undvik plötsliga manövrar, hastighetsökningar eller inbromsningar, och kör långsammare i svängar.

Du kan testa hur väl dina däck greppar en isig väg genom att försiktigt bromsa på en säker, rak sträcka. Om du upplever att styrningen är dålig kan du ha ett försämrat väggrepp.

Däck utfärdar nästan inget ljud alls när de kör på is.

Ha en nödväska i bilen som inkluderar ficklampa, isskrapa, varma kläder, startkablar, förstahjälpen-låda och en skyffel ifall du får motorstopp i dåligt väder.

När du byter till vinterdäck rekommenderas det att du byter alla fyra däck samtidigt för att säkra att de alla har samma hastighetsnivå och tyngdindex. Vinterdäck kan tyckas vara onödigt dyra, men när du tänker på att bra vinterdäck kan hålla i flera vintrar så är de kostnadseffektiva. Eftersom du byter ut sommardäcken under en stor del av året skyddar du dem även mot slitage och förlänger även sommardäckens livstid.

Håll dig själv säker på vintern, och maximera effektiviteten av din bil genom att byta till bra vinterdäck.

Petra